Utfärder:

Vi kör utfärder varje helg under våren och mer under ett par långhelger! Båten går 10:00 & 14:00 varje lördag och söndag. Turen tar ca1,5 timme från brygga till brygga.

våra dykplatser lämpar sig såväl för nybörjare som för den mer erfarne dykaren. 

Vi hyr ut all utrustning för den som inte har egen!

 

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

I Krafslösaviken några kilometer norr

om Kalmar vilar på 6 meters djup

vraket av örlogsskeppet Elefanten.

Vraket är en av vårt lands tidigaste

lämningar av den skeppstyp som kallas

kravell.

Lat. 56° 42,793´ N    Long: 16° 22,771´ O

150 meter norr om Svartö i Krafslösaviken, Kalmarsund

 

 

Vi på Borgholmdyksport vill att du skall få ut det mesta och bästa möjliga gällande din dykning och därför anordnar vi utöver våra kurser även organiserade utfärder och längre resor.

Under våra utfärder och resor har vi alltid professionella dykare med som bidrar med tips och råd samtidigt som du har möjlighet att träffa andra dykintresserade och ta del av deras erfarenheter. Alla oavsett utbildningsnivå och erfarenhet är varmt välkomna till våra utfärder och resor och vi ser till att alla får den bästa dykningen utifrån just sina förutsättningar.

Dyker du organiserat med Borgholmdyksport, är vårt mål att du alltid skall vara nöjd och bära med dig ny och nyttig kunskap och minnen efter varje dyk!

Tveka inte att kontakta oss! Ring, mejla eller besök oss.

borgholmdyksport, Sandgatan 25, 387 81 Borgholm

e-mail: info@borgholmdyksport.se     Mobil: 076 6452390

Vägbeskrivning:

Ta kontakt med Borgholmdyksport för en exakt vägbeskrivning.

Dykbeskrivning:

Tysk stålgaleas som ligger utanför Byrum. Förliste 1921. Hon ligger ca 35 meter från land och på ett djup av 12 meter.
Torsdagen den 28 juli 1921 kunde man läsa följande notis i Ölandsbladet:
Sjöolycka i Kalmarsund :Tyska galeasen Olga Atkinsson, hemmahörande i Hamburg och på resa mellan Lübeck och Västerås med last av salt, drev under den svåra stormen i söndags natt på grund utanför Ålkistan i Högby socken. Haveristen som mäter 50 ton, är vattenfylld och blir troligen vrak..
Fartyget hade ankrat i viken i skydd för stormen, men ankaret draggade och hon drev in på grund. Med lokalbefolkningen hjälp gjordes ett försök att bärga fartyget, men ett hål slogs upp i en av pontonerna varvid hon kantrade och sjönk. Vraket efter Olga Atkinson som är 25 m långt och 5 m brett, ligger helt nära land på 12 m djup.

Vägbeskrivning:

Båtdyk, Ölands norra udde. Vid långejan fyren på uddens östra sida.

Dykbeskrivning:

Ett roligt vrak med mycket att titta på. Djupet ligger runt 25 m. Pråmen sjönk 1992 strax norr om Ölands norra udde. Vraket är välbevarat och står helt upprätt. Tillverkad av stål och ganska stor. En stor del av interiören är välbevarad. Det går att simma ion i lastutrymmena som är stora och lätta att ta sig igenom.

Att tänka på

Som vid all vrakdykning... Penetrera endast om du har utbildning. Var försiktig!